Till navigation Till innehåll (s)
Målning på glas

Bilden är beskuren

Färgackord - utställning med MonaLisa Brieditis

MonaLisa Brieditis ställer ut teckning, måleri, glas och skulptur färgade av musik och naturens ljud på Stallbacken kultur, Edsvik.

MonaLisa Brieditis är utbildad på Konstfackskolan och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Hon är även representerad på Statens Konstråd, Sveriges Riksdag, Rikspolisstyrelsen, Landstinget i Stockholm och i Blekinge, samt i Gnesta, Strängnäs och Österåkers  kommuner och Bauska Museum i Lettland. Hon har haft offentliga uppdrag samt separat- och samlingsutställningar över hela landet.

Utställningen pågår mellan 20 jan till 7 april.

Om utställningen, av MonaLisa Brieditis:

“MonaLisa söker färger runt sig i blommor, naturen och i konstvärlden. Färgerna från hennes målningar inskrivs i nya kompositioner av glas, vax och papper. 

Musik och naturens ljud har kommit att ta stor plats i hennes arbete. Hon tecknar i ett nu, musikernas spel, havets och fåglarnas sång. Att sitta när solen går upp på våren eller på  havet, en brygga och fånga sången. 

Hon har återvänt till Paris flera gånger på Cité Internationale des Arts där hon tecknat och målat ljuset och speglingarna i fönstren utanför, mittemot och i ateljén. I musikernas studios tecknade hon interpretationer när de spelade sin samtida musik och improviserade.  

Musikernas toner fångade i ett nu, en notation, figurativt partitur fäster hon på papperet  liksom havets och fåglarnas sång, tecknad Interpretation. 

I teckningens fragment hörs toner. MonaLisa känner ljuden, är ljuden när hon tecknar.  Teckningen blir ett kalligrafiskt blad, en målning. Dessa kan också överföras i glas. 

Det är Färgackord och tecknad Interpretation som flätas i varandra och håller samman  utställningen, där speglingar av dagsljus och färg spelar i rummet.” 

Om konstnären MonaLisa Brieditis

Till kalenderhändelselistan