Till navigation Till innehåll (s)
Två personer står framför höghöjdsbanan

Höghöjdsbana på Edsbergs sportfält

Den 6 april smäller det! Då inviger Upzone sin nya höghöjdsbana vid sportfältet i Edsberg.

Det hamras och spikas för fullt i skogen intill Edsbergs sportfält. Det är Upzone som är i full färd med att sätta upp sin nya höghöjdsbana. Anläggningen kommer i moduler och tar bara nio dagar att få på plats. En höghöjdsbana är en äventyrsbana ovanför marken. Med sele, hjälm och säkerhetslinor tar man sig runt mellan olika plattformar som finns i träden. Banan är anpassad efter olika åldrar och längd.

När man sätter upp modulerna i träden använder man en speciell borrteknik som tar noga hänsyn till träden. De bulthål som blir i träden är noga förslutna så att det inte ska läcka in fukt och vatten. På så sätt skadas inte träden. Naturvårdschef Rikard Dahlén har varit involverad för att se till att naturen i området inte tar skada. Han ser även till att det sker en samordning mellan de olika aktiviteterna som finns i området (frisbeegolf, motionsspår, naturparkour mm).

Höghöjdsbanan i Sollentuna är den första höghöjdsbana som Upzone bygger i Stockholms län. Företaget finns redan på tio platser i Sverige. 2009 öppnade Upzone sin första äventyrspark i Borås och nu har turen alltså kommit till Sollentuna.

Albin Glemfelt, verksamhetschef beskriver etableringsprocessen i Sollentuna:
”Det här är en jättebra plats för oss att bygga en höghöjdsbana på. Det är lämpliga träd, bra kommunikationer och det rör sig mycket folk här. Hela etableringsresan i Sollentuna har varit väldigt smidig. Jag upplevde att kommunens tjänstemän var tillmötesgående och intresserade. Det var enkelt och lättarbetat att samarbeta med kommunens handläggare, de höll kontakten med oss hela tiden och uppdaterade oss löpande.”

Rekrytering av 15 personer

Det kommer att behöva anställas ungefär 15 personer till anläggningen i Sollentuna. Rekrytering av ungdomar som kan jobba under sommaren är i full gång. Flera olika lokala ideella föreningar har varit involverade för att hitta rätt personer, bland annat Sollentuna fotbollsklubb och scoutkåren. Besök upzone.se för läsa mer och söka sommarens roligaste jobb.

Jag vill veta mer om höghöjdsbanan