Till navigation Till innehåll (s)

Tips om unga och alkohol

Det finns flera tillfällen under året då vi ser att det är större risk att ungdomar testar alkohol för första gången och blir berusade.

Vid speciella tillfällen som valborg och skolavslutning, festivaler, skolstart, höstlov/halloween samt nyår är det vanligt att ungdomar testar alkohol för allra första gången. Inför dessa tillfällen lyfter vi alkoholfrågan för att skapa engagemang. Främst hos dig som är förälder. 

Sex tips för dig som tonårsförälder

Du som är förälder har en viktig roll som gränssättare och förebild. Forskning visar att du har stora möjligheter att påverka dina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster. Här hittar du tips på hur du kan få din tonåring att vänta med att börja dricka eller att dricka mindre.

  • Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem.
  • Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig. 
  • Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider m.m. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att "alla andra får" verkningslösa. 
  • Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att köpa ut, blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.
  • Köp inte ut. Systembolaget är den vanligaste källan för alkohol bland unga, genom att vuxna i deras närhet köper ut åt dem. Sex av tio unga uppger att de inte skulle skaffa alkohol om det inte kom från någon de kände.

Boken Tonårsparlören

I april skickas tonårsparlören hem till alla hushåll med tonåringar. På tonårsparlörens hemsida kan du få mer tips och läsa mer om alkohol och tonåringar. 

Om du är orolig eller vill prata med någon i kommunen

Om du är orolig eller har frågor inför vissa helger eller festligheter kan du kontakta våra fältteam på telefonnummer: 08-579 210 65 eller 073-915 15 99.

Nattvandring

I samband med till exempel skolavslutningar kan du som är förälder nattvandra.

Nattvandra med Farsor & Morsor i Sollentuna

Länkar

Mer om kommunens drogförebyggande arbete

Kampanjen Hej då alkoholskador