Brottsutsatta ungdomar
Du har rätt att må bra och känna dig trygg i din vardag. Men alla har inte den möjligheten. Många unga är med om brott. Ofta handlar det om någon form av våld, men det kan också vara att någon säger taskiga saker. Här hittar du tips på var du kan få hjälp om du råkat ut för något brottsligt , eller om du är osäker på om något du varit med om är ett brott.
Barns och ungas rättigheter vid brott
Man har rätt att må bra och känna sig trygg i sin vardag. Men alla har inte den möjligheten. Många unga är med om brott. Ofta handlar det om någon form av våld, men det kan också vara att någon säger taskiga saker.
Ibland kan det vara svårt att veta om det som har hänt är ett brott eller inte. Om det känns dåligt i kroppen har du rätt att få hjälp även om det som har hänt inte är ett brott.
På webbplatsen www.jagvillveta.se kan du hitta information om vad som är brottsligt, hur det kan kännas för dig som varit med om brott och om var du kan få hjälp. Här får du också veta vad som händer om du anmäler eller om det blir rättegång.
Innehållet riktar sig även till dig som inte själv har upplevt brott men som misstänker att någon i din närhet kan vara utsatt.
För dig som är vuxen
Som vuxna har vi ansvar att agera för barnens bästa. Alla vuxna som får kännedom eller misstänker att barn far illa bör anmäla det till socialtjänsten. Vuxna som möter barn i sitt arbete har skyldighet att anmäla misstankar till socialtjänsten.
På www.jagvillveta.se finns information även till föräldrar och andra vuxna som privat eller i sitt arbete kommer i kontakt med barn.
Stödcentrum för unga brottsutsatta
Stödcentrum för unga brottsutsatta hjälper och stödjer barn och ungdomar som har utsatts för brott eller varit vittnen när någon annan utsatts för brott.
- stödsamtal som hjälp att bearbeta brottshändelser
- praktisk hjälp i kontakten med polis, åklagare och försäkringsbolag
- praktisk hjälp inför en rättegång
- stöd till föräldrar till brottsoffer.
Vittnen kan få individuella samtal och stöd vid rättegång.
Medling vid brott
Stödcentrum för unga brottsoffer arbetar också med medlingsverksamhet. Medling är ett frivilligt möte mellan en ungdom som begått brott och en person som drabbats av brottet
Medlingsmötet sker på neutral plats med en neutral medlare. Medlingsmötet ger båda parter möjlighet att få prata igenom det som hänt. Efter en genomförd medling kan båda parter förhoppningsvis lämna händelsen bakom sig och gå vidare.