Till navigation Till innehåll (s)

Stipendiater 2022

Kultur- och fritidsnämnden delar ut ca 125 000 kr i en lång rad stipendier, pris och utmärkelser. Dessa delades ut på Edsbergs slott i december 2022.

Josefine Sundström får Sollentuna kommuns kulturpris på 60 000 kronor

Sollentunabon Josefine Sundström tilldelas kulturpriset för sitt bidrag inom genren litteratur för barn. Genom åren har Josefine jobbat nära förskolor, skolor och bibliotek för att locka nybörjarläsaren och öka språkutvecklingen. Josefines bokserie Sagasagor har filmatiserats och översatts till ca 20 språk. Det är spännande berättelser som gjorda för att läsa högt. En perfekt övergång mellan bilderböcker och kapitelböcker för de lite äldre.

Josefine Sundström är också en populär programledare i såväl större nöjesproduktioner som i barn- och ungdomsprogram i SVT och TV4.

Stipendiet Ung kultur på 20 000 kronor till Irma van den Poel

Irma van den Poel, illustratör och serietecknare tilldelas stipendiet Ung kultur för att kunna producera en egen serieroman. ”Hallewells Flickskola” är tänkt att bli en grafisk novell på 200 sidor för unga vuxna, en målgrupp som hon når med sitt moderna uttryck och sin humoristiska ton. Serierna har också ett inkluderande och feministiskt budskap. Irma är yrkesverksam som bamseförfattare på Egmont Publishing och har författat ett antal serier som kommer ut i år. Utöver det så har hon haft ett flertal uppdrag för Svenska kyrkan.

Stipendiet Ung idrottsutövare på 20 000 kronor till Ida Welander

Ida Welander tilldelas stipendiet Ung idrottsutövare. Ida är elitsatsande inom sporten voltige. Voltige är en hästsport där utövaren utför gymnastiska rörelser på en häst i galopp. Ida fattade tycke för sporten på grund av det viktiga samspel som finns mellan häst och ryttare. Rörelserna utförs under hög press och ger ett härligt adrenalinpåslag. Ida är med i Sveriges landslagstrupp för 2022.

Släkten Rudbecks stipendium

Göran Lager, författare, journalist och bildkonstnär tilldelas stipendiet. Göran vill skriva berättelsen om koloniområdet Fyndet. Dess odlare och historia. Tanken är att tidigare insamlat material i form av intervjuer, bland annat för Sveriges Radio för 17 år sedan, ska sammanställas till ett kompendium.

Årets föreningsledare


Priset Årets föreningsledare tilldelas Tomas Read från Friluftsfrämjandet. Tomas är ordförande i föreningen sedan några år tillbaka. Han har utvecklat föreningen och sett till att utbilda många nya ledare som tar med sig barn och vuxna i olika grupper ut i naturen. Tomas har genom sitt ledarskap utvecklat lokalavdelningen till en förening där ledare vill vara aktiva och delaktiga i att få med sig grupper med barn, ungdomar och vuxna ut i Sollentunas vackra natur. För rörelse och rekreation och gemensamma naturupplevelser.

Årets initiativtagare

Årets initiativtagare tilldelas Nicholas Roman för Sollentuna Summer Winter Marathon. Loppet har lockat över 3000 personer att springa på och runt Edsviken de senaste fem åren. Syftet med loppet är att visa upp hur vackert och tillgängligt Sollentuna är och vilka fina möjligheter till hälsa och motion som finns här.

Sofia Magdalenas sköld

Bashar Tancro Hussein tilldelas Sofia Magdalenas sköld för sitt engagemang och sina insatser för ungdomar i Sollentuna. Han är en förebild för många unga och har arbetet med Drive in-fotbollen som han var med och startade upp. Bashar är en ledare med goda värderingar och som inspirerar ungdomarna till att leda sig själva.

Byggnadsvårdsdiplomet

Familjen Toll tilldelas diplomet för underhåll och tillbyggnad av Edsdal på Strandvägen. Edsdal uppfördes 1881 och är den äldsta kända villan i Sollentuna. Huset har genom åren förändrats på ett okänsligt sätt. Främst under 1950-talet. Nuvarande ägare har ambitionen att varsamt sköta löpande underhåll. Förändringar ska göras utifrån byggnadens höga värden som kulturmiljö. Ett första steg är en inglasning av den öppna farstukvisten. Där har måttbeställda fönster och en passande ytterdörr monterats.

Boris Kunos fotostipendium

Delas ej ut