Till navigation Till innehåll (s)
Familj under träd i trädgården.

“Det finns inga perfekta familjer”

Att vara kontaktfamilj har utvidgat och berikat Sheila och Andreas familj. En positiv upplevelse som de nu vill dela med sig av.

Sheila och Andreas har varit kontaktfamilj i några år. De bor i Stockholmsområdet med två barn. Sheila förklarar att hennes historik med utsatta barn var en stor drivkraft i varför de beslutade sig för att bli kontaktfamilj.

- När jag var liten tog min familj hand om barn som kommit bort från sina familjer på grund av krig.

Den erfarenheten var väldigt positiv och Sheila trivdes med sina nya syskon. 

Ett utökat nätverk

Som kontaktfamilj tar du regelbundet emot ett barn i ditt hem. Hur ofta och hur länge barnet bor hos dig beror på barnets behov men vanligtvis rör det sig om en till två helger per månad. Paret har inga fasta aktiviteter som de gör med barnen. De försöker anpassa sig efter barnens önskemål och behov. En vanlig dag kan se ut på många olika sätt.

 - Vi leker med barnen, de hoppar studsmatta, vi åker och badar. Har någon av barnen match så åker vi och kollar på den. De följer med och handlar och på andra aktiviteter som hör vardagen till. Ibland delar vi upp oss och ibland är vi alla tillsammans.

Det kan finnas flera olika anledningar till att ett barn behöver en extrafamilj med stabila och trygga vuxna. Gemensamt för alla barnen är att de behöver ett utökat nätverk för att de ska fortsätta utvecklas på ett bra sätt. 

Vi gör inte skillnad på barnen

Sheila påpekar att det är viktigt att man inte ser på uppdraget som ett projekt att förändra någon.

- Det är barn som vill vara i en bra miljö och känna sig trygga. De behöver kärlek och känna sig sedda.

Hur får man då ett barn att känna sig sedd, älskad och trygg?

 -Vi försöker vara helt vanliga. Vi gör inte skillnad på våra biologiska barn och våra ”extrabarn”, samma regler gäller alla. Vi är extra generösa med mat, då brukar mycket komma gratis.

Sheila är dock noga med att påpeka att det inte är några strikta regler. Andemeningen är att alla barn i hemmet behandlas på samma sätt. Regler är ibland nödvändiga men prioriteten ska vara en god och tillitsfull relation.

- Jag jobbar själv med barn och utbildning och har sett barn som är rädda för att göra fel. Jag vill inte att det ska vara så hemma hos oss. Här får man vara precis den man är.

Go for it

Paret pratar varmt om deras upplevelser som kontaktfamilj. Nu uppmanar de andra att göra en insats.

 - Ni behöver inte vara en perfekt familj, det finns inga perfekta familjer. Komplicera inte till det utan go for it! Har ni tid och ork så är det värt det. Det är så mycket glädje och kärlek.

Om familjen:

Sheila och Andreas är i 50-årsåldern och bor i ett radhusområde utanför Stockholm med sina biologiska barn som är 12 och 14 år. De är kontaktfamilj till två olika syskonpar som båda kommer till dem två helger i månaden. Barnen är jämnåriga och något yngre med familjens biologiska barn.

Familjen i intervjun är inte den på bilden.