Till navigation Till innehåll (s)

Kommunfakta

Sollentuna kommun ligger strax norr om Stockholm. Här bor drygt 76 000 personer. Sollentuna har ett attraktivt läge med goda kommunikationer. Här sjuder av liv, med många företagare och handel. Här finns också fina naturområden och kulturaktiviteter.

Sollentuna kommun är cirka 58 kvadratkilometer stor. Det finns tio kommundelar och centralorten heter Tureberg. Pendeltåget går genom hela kommunen. I Sollentuna finns hela fem av pendeltågsstationerna på linjen mellan Stockholm och Märsta.

Så styrs Sollentuna

Sollentuna styrs av en majoritet som består av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Dessa partier har tagit fram en politisk plattform för sitt arbete under mandatperioden. 

Politisk plattform

Kommunens organisation

Kommunens vision och mål

Sollentuna kommuns vision är att bli Sveriges mest attraktiva kommun. Vi arbetar målstyrt för att kunna nå visionen på längre sikt. Det finns tre övergripande mål som alla kommunens verksamheter arbetar efter.

Målen är:

  • Trygghet och välfärd genom livet
  • Hållbar och konkurrenskraftig tillväxt
  • Attraktiv och effektiv organisation

Kommunens vision och övergripande mål

Kvalitetsarbete

Sollentuna kommun har blivit utsedd till Sveriges kvalitetskommun 2019. Utmärkelsen grundar sig på våra goda resultat i Kommunkompassen och en analys som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har gjort på olika resultatmått.

Kvalitet och utveckling

Att bo i Sollentuna

I Sollentuna finns både villaområden och områden med stadsliknande karaktär. Det är nära till naturen i våra parker och fyra naturreservat. Kommunen växer och vi arbetar för att det ska finnas levande stadsmiljöer med bostäder, kontor och handel nära kommunikationer. Totalt byggs 300–500 nya bostäder varje år i Sollentuna.

Stadsutvecklingsområden

Miljö

I Sollentuna satsar vi på miljön och vi arbetar på många sätt för att minska vår miljöpåverkan. Vi har en tuff miljö- och klimatpolicy. I vår handlingsplan ingår både att miljöanpassa kommunens egen verksamhet och att göra det lättare för alla som bor i kommunen att leva mer miljösmart. Vi vill även att fler ska cykla. Därför satsar vi på ett antal olika åtgärder för att förbättra för cyklister i Sollentuna. 

Miljö- och klimatarbete

Fritid

Det finns massor att göra för den som vill vara aktiv på fritiden. Kommunen har fyra naturreservat med motionsspår och utegym. På Sollentunavallen finns länets största friidrottshall, bandyplan och ishall. En simhall ligger centralt i kommunen. I Väsjöbacken finns en stor alpin anläggning och man kan åka längdskidor och långfärdsskridskor på Norrvikens sjöis.

Uppleva och göra

Edsvik

Mitt i Sollentuna ligger Edsvik – en unik plats med vacker utsikt. Här finns Edsbergs slott med en vacker slottspark där det händer mycket för allmänheten hela året.

Edsvik

Jobba och driva företag

Sollentuna har ett av landets bästa företagsklimat. Vi arbetar aktivt med att utveckla och förbättra servicen till näringslivet och erbjuder mötesplatser, nätverk och stöd till våra företag.

Jobb och företagande

Sollentuna kommun som arbetsgivare

I Sollentuna kommun jobbar ungefär 2 700 personer och det finns över 100 olika yrken inom kommunen. Vi erbjuder meningsfulla och varierande jobb till den som är intresserad av människor, gillar att samarbeta och har sinne för service.

Lediga jobb i Sollentuna

Mer läsning för dig