Till navigation Till innehåll (s)

Narkotika och doping

I Sollentuna arbetar vi aktivt för att färre unga ska använda droger och dopingpreparat. Att arbeta förebyggande mot doping är en ganska ny insats.

Cannabis

I årskurs 2 på gymnasiet har 22 % av pojkarna och 12 % av flickorna provat narkotika. Cannabis är den vanligaste drogen bland ungdomar. Attityderna till bland annat marijuana och hasch blir allt mer liberala. Långt ifrån alla ungdomar röker cannabis (hasch och marijuana), men användningen är betydligt högre i Stockholms län än i övriga landet – framför allt bland gymnasieelever.

Var uppmärksam på

  • Skolk
  • Försämrade skolresultat
  • Drogliberala kompisar

Andra varningssignaler kan vara att din tonåring tappar intresset för saker som tidigare varit roligt eller drar sig undan på ett sätt som oroar dig.

Håll koll och håll i

  • Var nyfiken, ställ frågor och prata med din tonåring.
  • Håll dig informerad om var din tonåring är och vilka kompisar hen umgås med.
  • Prata med kompisarnas föräldrar.
  • Det är vanligt att föräldrar släpper taget om sina tonåringar under den period i livet då de behöver sina föräldrar mest, håll i lite längre!

Främsta anledningarna till att inte pröva cannabis

  • Att föräldrarna bryr sig
  • Vill inte förstöra relationen med sina föräldrar
  • Föräldrarnas förväntningar på att de inte ska använda droger
  • Man vill inte göra mamma och pappa besvikna

(Fokusgruppsundersökning, Stockholms stad 2013)

Om du som förälder är tydlig med din inställning är chansen större att ditt barn inte provar. Forskning visar att ungdomar som lyckas och trivs i skolan, har strukturerade fritidsaktiviteter och umgås med familjen löper mindre risk att börja med alkohol och andra droger.

Sök hjälp

Det är viktigt att söka hjälp tidigt och att gå på sin magkänsla. Det är aldrig försent att ta hjälp. Om du som förälder är orolig för att din tonåring använder alkohol/droger kan du kontakta:

Mini-Maria Sollentuna (alkohol, droger): 08-579 226 59, 08-579 22671, 08-123 474 56
Maria ungdom: 08-123 474 10 (dygnet runt, Stockholm).
Socialtjänsten (mottagningsgrupp): 08-579 210 00

För mer information kontakta: Ida Söderin, Preventionssamordnare
ida.soderin@sollentuna.se, Tfn: 08-579 213 22 

Doping

En del människor använder dopningspreparat och kosttillskott för att hitta genvägar till att uppnå sina skönhetsideal. Att arbeta förebyggande mot doping är en ganska ny insats.

Att använda olika dopningspreparat och kosttillskott kan vara ett sätt att följa vår tids skönhetsideal. Andra anledningar kan vara att man är nyfiken, vill höja sitt självförtroende eller att man bara inte orkar träna och äta bra på riktigt, och att kosttillskotten blir till en ”quick fix”.

Anabola steroider

Anabola androgena steroider (AAS) är ett samlingsnamn för syntetiska manliga könshormoner där det viktigaste hormonet är testosteron.  Testosteron har två huvudsakliga effekter i kroppen

  • Androgen effekt: utvecklar manlig könskaraktär exempelvis skäggväxt och mörk röst.
  • Anabol effekt: vävnadsuppbyggande, ger ökad muskeltillväxt, minskar nedbrytning av vävnad och ger snabbare läkning av skador.

På dopingjouren.se kan du ställa frågor, läsa fakta om AAS, ta del av forskning, anmäla dig till nyhetsbrev, beställa material och få aktuella information om Dopingjourens verksamhet.

www.dopingjouren.se

 100 % ren hårdträning

Att arbeta förebyggande mot doping är relativt nytt. 100 % ren hårdträning är en metod som syftar till att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider (AAS) och andra dopingpreparat på träningsanläggningar.

www.renhardtraning.com

Mer läsning för dig