Du som inte bor kvar hemma
Du som inte längre bor kvar hemma hittar mer information om hur en placering fungerar på de här sidorna.
Det finns många anledningar till varför barn och ungdomar inte kan bo kvar med sina föräldrar. För vissa barn är det farligt att bo kvar hemma för att föräldrarna slåss eller är elaka mot barnet.
Andra barn och ungdomar har föräldrar som mår så dåligt att de inte orkar ta hand om sina barn. Kanske dricker den som ska ta hand om barnet för mycket alkohol, tar droger eller är psykiskt sjuk. Det finns också ungdomar som skadar sig själv och därför inte kan bo kvar hemma.
Oavsett anledning till varför du är placerad har du rätt att få information om vad som gäller för just dig. Din socialsekreterare kan förklara det du undrar över. Om du inte hittar all information här, kan du läsa mer under sidorna:Du som redan har kontakt med soc
Stöd vid samtal med socialsekreterare
Vi har tagit fram samtalskort som ett stöd för dig när du ska prata med socialtjänsten om din flytt. Samtalskorten har tagits fram av ungdomar, socialsekreterare och forskare. Använd gärna frågorna på korten när du pratar med din socialsekreterare. Du kan också välja egna frågor att prata om!
Samtalskorten finns som en kortlek hos socialsekreteraren och som en digital version som du kan ladda ner till din mobil.
För att den digitala versionen ska fungera på rätt sätt behöver den öppnas i en app för PDF-visning. Det fungerar lite olika beroende på vilken mobil du har. På vissa telefoner kan du först behöva ladda ner appen ”Adobe Acrobat Reader”. Gör så här:
- Klicka på PDF:en.
- På Iphone öppnas samtalskorten automatiskt i rätt app och du kan börja använda korten direkt genom att klicka på de olika länkarna.
- På Android kan du i vissa fall behöva välja t.ex. ”Öppna med PDF Viewer” eller ”Öppna Adobe Acrobat Reader” för att länkarna ska fungera. För att välja ”Öppna med…” kan du behöva klicka på de tre prickarna i hörnet.
- Du ska nu kunna klicka på länkarna i dokumentet för att bläddra mellan olika kort.
-
Olika boenden
Det är socialtjänstens ansvar att besluta om du kan bo hos en släkting eller om du behöver bo i ett familjehem, eller på någon annan form av boende.
-
Rättigheter
Även du som är placerad har rättigheter. Du har rätt att känna trygghet och få gå i skolan. Du har rätt att bli lyssnad på och du har rätt att ha egna åsikter.
-
Umgänge
Ibland kan det vara så att du vill träffa din familj och dina vänner mer än vad som är möjligt just nu. Eller så kanske du själv inte vill eller orkar träffa andra. Här hittar du information om vad som gäller för dig som är placerad.
-
Tips från placerade ungdomar
Ibland kan det vara värdefullt att få dela erfarenheter med andra som är i samma situation. På den här sidan får du tips från andra barn och unga som är placerade av socialtjänsten.
-
Så här kan du påverka
Vi vill gärna ta del av dina erfarenheter, samtidigt som du har möjlighet att påverka politiker och chefer inom socialtjänsten. Gå med i vårt brukarråd "Unga röster i soc" så kan du berätta vad du tycker och tänker om att vara placerad.
-
Frågor och svar för dig som är placerad
Här hittar du svar på några vanliga frågor som kan uppstå när du är placerad.