Till navigation Till innehåll (s)
Ungdomar utomhus

Sommarjobba i Sollentuna

Du som är född 2006 till 2008 kan ansöka om sommarjobb under perioden 29 januari tom den 29 februari. Ansökan till sommarjobb är stängd.

Du får bara söka en gång. När du har gjort din ansökan får du en bekräftelse via mejl till mejladressen som du uppgav i din ansökan. Om du inte hittar mejlet, sök i din skräppost, gör om din ansökan eller ta kontakt med sommarjobb@sollentuna.se senast den 28 februari. När ansökningsperioden väl har stängt kan din ansökan inte längre åtgärdas.

Ansökan görs i fyra steg

Följ instruktionerna på varje sida i ansökan. 

 1. Ange dina personuppgifter.
 2. Välj tre branscher som du kan tänka dig att jobba inom. Utveckla sedan dina val i ditt personliga brev.
 3. Här väljer du studier/program eller om du inte är studier just nu.
 4. Här skriver du ett personligt brev. Berätta kort om vem du är, vad du gillar att göra och varför du vill sommarjobba inom valda områden. Ju mer du berättar desto lättare är det för oss att matcha din ansökan mot ett sommarjobb.

Kontrollera dina kontaktuppgifter

Missa inte att ange rätt personuppgifter, mejladress och telefonnummer. Lämnar du fel kontaktuppgifter/mejladress riskerar du att missa ditt erbjudande om jobb.

Bor du inte i Sollentuna

Du måste vara folkbokförd i Sollentuna för att kunna söka och få ett sommarjobb via Sollentuna kommun. Det gäller även dig som bor varannan vecka i Sollentuna (till exempel vid delad vårdnad) men är folkbokförd i en annan kommun. De flesta kommuner erbjuder sommarjobb till ungdomar så kontakta den kommun där du är folkbokförd om sommarjobb.

Tidigare arbetslivserfarenhet - behövs det?

Nej, inga tidigare erfarenheter av arbete behövs.

Hur lång period är sommarjobbet?

De flesta sommarjobben är under tre sammanhängande veckor. Det finns ingen möjlighet att förlänga en treveckorsperiod. Det är många unga som vill ha jobb och vi vill ge möjligheten till så många som möjligt. Om du vill jobba en längre period kan du söka sommarjobb som inte är i Sollentuna kommuns regi.

Tilldelad en plats

Det spelar ingen roll när under ansökningsperioden du skickar in din ansökan. När ansökningsperioden är slut lottas och matchas du med den arbetsplats som passar bäst utifrån de val du gjort i din ansökan.

Har du en funktionsvariation eller NPF och hittar ett sommarjobb på egen hand

Arbetsgivaren kan då få tillbaka 100 procent av lönen (max 90 timmar). Detta om funktionsvariationen påverkar hur arbetsuppgifterna kan utföras.

Kontakta sommarjobb@sollentuna.se och skicka in ett intyg som inte är äldre än två år gammalt.

Innan du söker sommarjobb

Vad vill du sommarjobba med?

När du ansöker ska du kryssa för vilka områden du är intresserad av att arbeta inom. Områden som du kan söka är:

 • Administration och service.
 • Kulturarbete.
 • Omsorg.
 • Vaktmästeri och utomhusarbete

Du kan välja max tre områden. Fundera över vilket av områdena du helst vill arbeta inom. Beskriv så tydligt du kan i ditt personliga brev varför du gjort dina val.

Under vilken period vill du sommarjobba?

Sommarjobb erbjuds mellan 17 juni och 16 augusti, oftast under tre sammanhängande veckor.

 • Period 1. 17 juni – 5 juli
 • Period 2. 8 juli – 26 juli
 • Period 3. 29 juli – 16 augusti

Tänk över vilka veckor/perioder du kan jobba och ange endast dem i din ansökan. Du kan önska men inte välja period.

Hur lång period är sommarjobbet

De flesta sommarjobben är under tre sammanhängande veckor. Det finns ingen möjlighet att förlänga en treveckorsperiod.

Så mycket får du i lön

Ungdomar som erbjöds sommarjobb genom Sollentuna kommun 2023 hade följande timlön (uppdateras inför 2024):

 • 2006: 98 kronor per timme.
 • 2007: 89 kronor per timme.
 • 2008: 85 kronor per timme

Efter ansökan

Fel i ansökan, kan jag ändra själv

Du får bara söka en gång under 2024. Däremot kan du under ansökningsperioden 29 januari – 29 februari när som helst ändra och lägga till information i din ansökan. Du får en pinkod i svarsmejlet från Sollentuna kommun.

Vad händer med min ansökan?

När ansökningstiden är slut lottar vi fram vilka ungdomar som ska erbjudas jobb. Om ditt namn lottas fram, matchas du mot en arbetsplats inom något av de arbetsområden och period som du har valt i ansökan.

När kommer besked?

Du får besked via mejl senast vecka 11 om du erbjuds jobb eller inte. Kontrollera att mejladressen som du uppgav i ansökan är rätt. Tänk också på att kolla i skräpkorgen.

Varför fick jag inget sommarjobb

Det är fler som söker sommarjobb än det finns sommarjobbsplatser. För att platserna ska fördelas så rättvist som möjligt använder vi lottning.

 

Om du erbjuds sommarjobb

Svara på erbjudande om jobb

Om du erbjuds sommarjobb och vill ha det, glöm inte att tacka ja via länken i mejlet.

Byta jobb

Nej, du kan inte byta jobb som du blivit erbjuden. Bara tacka nej om du inte vill ha det jobb du fått. Det är viktigt att du meddelar direkt om du måste tacka nej till din plats, så kan vi erbjuda jobbet till någon annan.

Byta period

Nej, du kan inte byta arbetsveckor om du inte kan jobba under perioden som du önskat och erbjudits, bara tacka nej. Det är viktigt att du meddelar direkt om du måste tacka nej till din plats, så kan vi erbjuda jobbet till någon annan.

Utdrag ur belastningsregistret - behövs det?

Ja, om du ska sommarjobba inom förskola, skola, skolbarnomsorg eller ibland inom vissa andra områden. Det är obligatoriskt. Läs om särskilda regler för arbete med barn och unga i nästa stycke.

Särskilda regler för arbete med barn och unga

Arbetsgivaren är skyldig att göra en så kallad registerkontroll av alla som erbjuds arbete inom förskola, skola och barnomsorg. Det innebär att vi kontrollerar om du är dömd för något brott som gör att du är olämplig att arbeta med barn och unga.

Beställa registerutdrag

Du beställer själv ett registerutdrag hos Polisen. Beställ i god tid. Det kan ta minst två veckor innan du får registerutdraget hemskickat. Din handläggare ger dig mer information eller kontakta sommarjobb@sollentuna.se

Har du frågor kan du kontakta vårt kontaktcenter.

Kontakt

Mer läsning för dig