Till navigation Till innehåll (s)

Alkohol

Det finns flera tillfällen under året då vi ser att det är större risk att ungdomar testar alkohol för första gången och blir berusade.

De allra flesta som dricker mycket under tonåren trappar ner när de blir äldre. Men det är lätt att alkoholvanorna man skaffar sig som ung hänger med genom livet. Drickandet har minskat kraftigt över tid och fler unga väljer bort alkohol helt. Att alkohol skadar hjärnan vet vi. Men då hjärnan utvecklas ända fram till 25 års ålder är ungas hjärnor ännu känsligare än vuxnas.

  • I de familjer där föräldrarna inte bjuder sina barn på alkohol dricker barnen mindre.
  • För varje år som en person skjuter upp sin alkoholdebut minskar risken för beroende.
  • En person som börjar dricka alkohol vid 14 års löper fyra gånger högre risk att bli alkoholberoende än de som börjar vid 20 års ålder.

Högtider då ungdomar testar på alkohol

Vid speciella tillfällen som valborg och skolavslutning, festivaler, skolstart, höstlov/halloween samt nyår är det vanligt att ungdomar testar alkohol för allra första gången. Inför dessa tillfällen lyfter vi alkoholfrågan för att skapa engagemang. Främst hos dig som är förälder. Vi arbetar aktivt med att öka medvetenheten hos vuxna när det gäller tonåringars alkoholbruk och samtidigt minska tillgången till alkohol. Vuxna kan med bra argument vara ett viktigt stöd för tonåringar i frågor kring alkohol som kan kännas svåra. 

I filmen på denna sida berättar vårt fältteam hur de jobbar med förebyggande arbete.

Tips för dig som är tonårsförälder

Du som är förälder har en viktig roll som gränssättare och förebild. Forskning visar att du har stora möjligheter att påverka dina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster. Här hittar du tips på hur du kan få din tonåring att vänta med att börja dricka eller att dricka mindre.

  • Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem.
  • Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig. 
  • Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider m.m. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att "alla andra får" verkningslösa. 
  • Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att köpa ut, blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.
  • Köp inte ut. Systembolaget är den vanligaste källan för alkohol bland unga, genom att vuxna i deras närhet köper ut åt dem. Sex av tio unga uppger att de inte skulle skaffa alkohol om det inte kom från någon de kände.

Langa inte alkohol eller tobak

Ju fler äldre syskon, kompisar och föräldrar som låter bli att köpa ut, desto färre alkoholskador bland minderåriga. Många köper ut för att vara schyssta eller tror att deras yngre syskon annars skaffar alkohol från annat håll. 

  • Majoriteten av 16-åringar, 58 procent, skulle inte skaffa alkohol om de inte fick den från någon de känner visar en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

(Källa: Systembolagets TNS Sifo undersökning och Attitydundersökning CAN.)

Boken Tonårsparlören

I april skickas tonårsparlören hem till alla hushåll med tonåringar. På tonårsparlörens hemsida kan du få mer tips och läsa mer om alkohol och tonåringar. 

Är du orolig och vill prata med någon?

Om du är orolig eller har frågor inför vissa helger eller festligheter kan du kontakta våra fältteam på telefonnummer: 08-579 210 65 eller 073-915 15 99.

Nattvandring

I samband med till exempel skolavslutningar kan du som är förälder nattvandra.

Nattvandra med Farsor & Morsor i Sollentuna

Länkar

Mer om kommunens drogförebyggande arbete

Kampanjen Hej då alkoholskador

Läs mer om fältteamet!

Tips till föräldrar

www.tonarsparloren.se

www.hejdåalkoholskador.se

Mer läsning för dig