Till navigation Till innehåll (s)
Överby kvarn

Kulturhistoria, kulturarv

Hersby hembygdsgård, Klasro skolmuseum, Överby och Landsnora kvarn och såg är kulturarv från bondesamhället. Men fornlämningarna berättar att människor har levt här i mer än 3500 år.

Filmer från Sollentunas historia

Edsbergs slott

Edsbergs slott uppfördes 1760, men vissa delar är äldre än så. Möbler och inredning ger en bild av hur det såg ut då det var ett hem åt familjen Rudbeck under nästan 200 år. Källaren är från 1600-talet då ett träpalats stod här. Huset har cirka 46 rum och två kök.

Välkommen till öppet hus eller en guidad visning!

Edsbergs slott

Hersby hembygdsgård

Sollentuna hembygdsförening har öppet hus med olika teman och aktiviteter. Här firas midsommar med spelmansmusik och ringdans. Höst- och julmarknad brukar stå på programmet liksom skördefest.

Hersby hembygdsgård och Sollentuna hembygdsförening

Klasro skolmuseum

Klasroskolan byggdes 1804 och var fram till 1871 Sollentunas enda skola. Museet är öppet sista söndagen i månaden kl. 13.00-15.00. Grupper kan boka besök andra tider. 

Klasro skolmuseum

Landsnora kvarn och såg

Sollentuna kommun äger fastigheten och verksamheten drivs av Sollentuna hembygdsförening. Den sista mjölnaren lade ner verksamheten på 50-talet. Sedan 1986 mals det på nytt i Landsnora när hembygdsföreningen drar igång både kvarn och såg. Utöver kvarnen finns flera andra byggnader bevarade som tillsammans med kvarndammen, den stensatta rännan och dammportarna bildar en värdefull helhetsmiljö. Två stugor är bevarade. Ett fähus flyttades 1981 till Hersby hembygdsgård.

Landsnora kvarn

Överby kvarn

Sollentuna hembygdsförening äger den gamla kvarnen och anordnar kvarndagar varje år. Det nymalda mjölet finns då till försäljning och det serveras kaffe med nybakat bröd. 

Överby kvarn

OS-paviljongen och maratonstenen

Intill Klockargården, vid Sollentuna kyrka, står ett litet lusthus. Ett stenkast därifrån vände maratonloppet den 14 juli under ”Solskensolympiaden” 1912. Det räknas som ett av OS-historiens mest dramatiska och har för alltid givit Sollentuna en plats på den olympiska kartan. Det lilla lusthuset har förvandlats till en Maraton-paviljong med bilder och texter som har rubriker som ”Japanen som försvann”, ”Portugisiskt dödsfall” och ”Jubileumsmaraton 2012”. Paviljongen har endast tre väggar så utställningen går att se dygnet runt. Det finns inget slutdatum för utställningen. Vi hoppas att den kan vara kvar många år framöver.
 
  • Maratonstenen är ett minnesmärke över Olympiaden i Stockholm 1912. Den tillkom på initiativ av Olympiska kommittén, som ett minne av maratonloppet som gick från Stockholms stadion till Sollentuna och tillbaka. 
  • Konstnär var Torben Grut, som även ritade Stockholms stadion. Text: Marathon Vändpunkten och 1912. Minnesmärket har flyttats flera gånger, men står nu nedanför Sollentuna kyrka, ett par hundra meter från sin ursprungliga plats.

Edsbacka marknad

I september varje år är det marknad på Edsvik i Sollentuna. Ända sedan medeltiden har människor samlats till höstmarknad just här. Alltid tredje söndagen i september. Försäljare från hela landet samlas då på grusplanen vid Edsvik konsthall. Turebergs Friidrottsklubb står bakom arrangemanget

Turebergs friidrott - Edsbacka marknad

Fornminnen

Fornlämningarna berättar att människor har bott, odlat marken och idkat handel i Sollentuna i mer än 3500 år. Här finns över 2 000 fornlämningar!

Fornminnen

Mer läsning för dig