Till navigation Till innehåll (s)

Undervisning i modersmål

Elever med annat modersmål än svenska kan ha rätt att få undervisning i ämnet modersmål. Här kan du se om ditt barn har rätt till undervisningen och göra din ansökan om modersmål.

Ansök om modersmål

Ansökan ska göras senast 1 april. Ansökningar inkomna efter 1 april ses över under terminens gång. Undervisning erbjuds enbart i mån av plats i befintlig undervisningsgrupp.

Tillfälligt stängd e-tjänst

E-tjänsten är för närvarande stängd för underhåll. Du kan fortfarande göra din ansökan via blankett. 

Blanketter för ansökan om modersmål

Ansök om modersmål via e-tjänst

Det går också att ansöka om modersmål via blankett. Du kan läsa mer om modersmål och hitta alla blanketter på webbsidan för Centrum för Integration om flerspråkighet (CIFS). De organiserar undervisningen i modersmål i både kommunala och fristående skolor.

Centrum för integration och flerspråkighet - CIFS

Vem kan få modersmål?

Du kan ansöka om modersmål för ditt barn om:

  • Du som vårdnadshavare samt ditt barn har ett annat modersmål än svenska.
    Ni använder språket i ert dagliga umgänge hemma.
  • Ditt barn har grundläggande kunskaper i språket, det vill säga ditt barn kan prata och förstå språket.
  • Du som vårdnadshavare talar ett av minoritetsspråken, finska, samiska, romani, chip, meänkieli eller jiddisch. (Här krävs det inte att barnet har grundläggande kunskaper.).
    Även barn som är adopterade kan ansöka om modersmål. Det finns inga krav på att det är ett umgängesspråk hemma, men barnet måste ha grundläggande kunskaper i språket.

När och var anordnas undervisningen?

Elever i årskurs 1-3 får ofta sin undervisning i modersmål på sin skolan. För årskurs 4-9 försöker vi ordna större grupper, det innebär att eleven kan få åka till en annan skola i Sollentuna för undervisning. Modersmålsundervisningen sker efter skoltid. 

Resor till undervisning anordnas av skolan. Det kan finnas möjlighet att få skolskjuts för hemresan beroende på hur lång resan är. Läs mer och gör din ansökan här:

Skolskjuts

Mer läsning för dig