Till navigation Till innehåll (s)

Hur går ett första möte till?

Ska du komma på ett första möte hos oss och känner dig osäker på hur det fungerar? Här hittar du information som kan hjälpa dig att förbereda dig om du vill. Du kan också titta på vår film som visar när Mikael går med sin mamma Annika på ett första möte på socialtjänsten.

Vi vill gärna träffa dig tillsammans med en eller flera vuxna. Det kan vara en förälder, en vårdnadshavare, eller någon annan vuxen som du känner dig trygg med. När ni kommer till kommunhuset på Turebergs Torg anmäler ni er i receptionen på plan 0.

Sedan tar ni hissen upp till plan 3 och sitter i väntrummet som är till för socialtjänstens besökare. Den eller de socialsekreterare ni ska träffa möter er i väntrummet och tar med er till ett samtalsrum.

I mötet med socialsekreteraren

En vanlig start på samtalet är att socialsekreteraren berättar varför ni ses. Efter det får du och den du är där med berätta vad ni tycker och tänker om det som oroar. Du berättar så mycket eller lite du vill. Vi hjälper till så att viktiga saker kan bli sagda och tar ansvar för att alla får komma till tals. Det är viktigt att du berättar vad du tycker, för då blir det mycket lättare för socialsekreteraren att göra rätt saker.

Om det finns en orosanmälan gjord kan det vara bra att ha med den personen som gjorde orosanmälan, så att hen kan berätta för er och oss varför personen är orolig. Även om dina föräldrar är med på mötet kan du be att få prata med en socialsekreterare utan att de är med.

Det första samtalet tar ungefär en timme. Ibland lite kortare tid, ibland lite längre. Mot slutet bestäms vad som ska hända efter mötet. 

Mikael och hans mamma Annika ska på sitt första besök på socialtjänsten

https://www.youtube.com/watch?v=jzmd5SE4muU

Filmen om Alex som besöker socialtjänsten

https://vimeo.com/147518218

Mer läsning för dig